Slike na platnu, da li je moda( trend) koja postaje sve popularnija ili ne?

Slike na platnu su zapravo fotografije koje su prenesenje an platno specijalnim metodama. Sve vise danasnjeg sveta zeli da poseduje ovakvu vrstu slike na svojim zidovima. Razlog tome je dominacija kulture individualizacije koja se zasniva na kreativnom duhovnom napretku individue. Sa pojavom socijalnih medija doslo je do velike tranziciju na trzistu umetnosti.Ranijih godina trziste je zahtevalo jaku preporuku za umetnika ( do koje je bilo vrlo tesko doci) dok sad mnogi mladi umetnici dobijaju prepoznavanje na internetu, preko socijalnih medija i drugih web sajtova.

Najpopularniji socijlni mediji za fotografe, slikare i drugih umetnika koji vole sliku na platnu su :

  1. Facebook
  2. Instagram
  3. Dayflash
  4. ArtStation
  5. DeviantArt
  6. The Dots
  7. Dribbble
  8. Behance
  9. Linkedln

1.FACEBOOK

Facebook je najprostranjenija socijalna medija na planeti. Trenutno sa velikim brojem alata i funkcija pomaze puno mladim umetnicima da upoznaju svoje kolege sirom sveta. Pored toga imaju sansu da ljudi sirem sveta vide vase radove (i slike na platnu medjuostalog) dela a ujedno mogu cak i da hi prodaju preko interneta. Mnogi umetnici koji rade slike na platnu vide Facebook kao dobar nacin da se reklamiraju.

2.INSTAGRAM

Instagram je i danas najpopularnija platforma društvenih medija zasnovana na vizuelnom obliku, a za većinu kreativaca prisustvo neke vrste na platformi za razmenu slika ostaje neophodno.Instagram u zadnje vreme ima opciju da se postave i postovi.Ima super alat za pracenje saobracaja na vasem racunu kako bi ste znali preko kog hashtag-a dolaze klijetni na vas nalog.

3. DAYFLASH

Nikad čuli za Daiflash? Niste sami. Ali trenutno brzo stice popularnost među kreatorima. I to zato što iOS aplikacija, pokrenuta prošle godine, u osnovi funkcioniše kao nekada Instagram. Po sopstvenim rečima, „nema algoritma i nema više postova koji nedostaju od vaših prijatelja“. Savrsena prilika za slike na platnu i umetnike.

4. ARTSTATION

Pokrenut 2014. godine, ArtStation se možda nije mnogo promenio tokom godina. Ali i dalje ostaje mesto za objavljivanje vašeg profila za profesionalne 2D i 3D umetnike, posebno one koji rade u industriji igara, filma, medija i zabave, ili one koji to žele.

5.DEVIANTART

Pokrenut 2000. godine, DeviantArt gaji više amaterski, hobistički osećaj nego ArtStation. I zato je manja verovatnoća da ćete direktno dobiti provizije, to je bolja platforma za stavljanje svoje umetnosti pred svoje vršnjake i dobijanje povratnih informacija.Super platfroma da se izgradi misljenje o vasim radovima( medjuostalog slike na platnu).

6. THE DOTS

Pokrenuta 2014. godine, The Dots je mrežna profesionalna mreža čiji je cilj da bude „LinkedIn za kreativce“. I u tome je postigao popriličan uspeh, privukavši kompanije kao što su Google, Burberri, Soni Pictures, Viacom, M&C Saatchi, Varner Music, Tate, Discoveri Netvorks i VICE da ga koriste kao alat za regrutovanje. Na platformi možete da radite još mnogo toga, osim da samo čekate da vam se ponudi posao. To uključuje povezivanje sa drugim kreativcima u vašem polju, proveru sporednih gužvi ljudi, odgovaranje na zahteve za saradnju, praćenje najnovijih događaja i još mnogo toga.

7. DRIBBBLE

Dribbble, koji su 2009. godine pokrenuli Dan Cederholm i Rich Thornett, nikada nije bio zamišljen da bude direktna portfolio lokacija kao što je Behance. Njegov specifični ugao bio je u tome da se malo pogleda na ono na čemu ste radili kada niste mogli da delite ceo projekat.

8.BEHANCE

Behance je nešto što je na ovoj listi najbliže čistoj portfelj platformi, ali sa uključenim socijalnim aspektom. Osnovali su ga Matias Corea i Scott Belski u novembru 2005. godine, kompaniju je Adobe stekao 2012. godine, a njen doseg je od tada postao ogroman. Za razliku od, recimo, Dribbble-a ili Instagrama, Behance nudi način da prikažete više svog rada nego samo jednu sliku koja privlači pažnju. Kako objašnjava dizajner pokreta i 3D generalista Isus Suarez: “Behance je sjajan za deljenje izrada aspekata i iza kulisa. Omogućava potpuniji uvid u projekat.”

9.LINKEDIN

Iako je u potpunosti promenio brend, LinkedIn vas ne shvata odmah kao korisnu društvenu platformu za kreativce. Ali umetnost, dizajn i filmsko stvaralaštvo su preduzeća kao i bilo koja druga, a mnogi kreativni profesionalci kažu da dobro koriste LinkedIn bez obzira na to kako izgleda.

ZAKLJUCAK

Slike na platnu su svakog dana sve popularnije, ujedno i super nacin da se ukrasi vas zid, police itd. Nemoj te oklevati da bar imati jednu fotografiju ili sliku na platnu kako bi vasim zidovima dali stila. Dosta razlicith tehnika,fotografija i slika je ukljuceno u ovom prelepom vidu umetnosti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *